Select Page

Een dagcentrum

voor senioren

Het centrum vangt zowel jonggepensioneerden op die iets willen doen om zich nog nuttig en actief te voelen, als alleenstaanden die gewoon op zoek zijn naar menselijk contact.

Biloba is bovenal een ontmoetingsplaats waar verschillende recreatieve, culturele en sociale activiteiten worden aangeboden, maar samenleven blijft het hoofddoel. In het dagcentrum heerst een sterk gemeenschapsgevoel.  “Hier hebben we het gevoel bij familie te zijn, dat doet ons goed!”

Het dagcentrum is erkend door Iriscare

Gevarieerde wekelijkse activiteiten

De activiteiten vinden plaats in een ontspannen en familiale sfeer en staan open voor iedereen. “De activiteiten getuigen van een natuurlijke collectieve dynamiek die inspireert en stimuleert.” (Sarah, animatrice van het dagcentrum).

Het gevarieerde programma is erop gericht elkaar te ontmoeten, te leren, te ontspannen, elkaar te steunen, zich ergens voor in te zetten, dingen te creëren en te delen.

Er worden ook thema’s aangekaart die nuttig zijn voor het leven van oudere personen bij hen thuis en voor hun gezondheid. Geregeld wordt er met andere vzw’s samengewerkt, om in contact te komen met andere bewoners van de wijk of andere generaties.

 

“Er gaat niets boven een goed gesprek bij een lekkere maaltijd”

 

Luc, deelnemer aan de kookworkshop

Heureusement qu’il y a des gens pour m’expliquer. Quelle patience les animateurs ! De notre temps, on n’a pas connu les Smartphones. On est vite dépassé. Mais je suis très motivée. Je viens tous les lundis sans exception pour bien comprendre.”

 

Anne-Marie L., participante de l’atelier numérique

“Je porte les bijoux que j’ai fait moi-même à Biloba”

 

Armudji, participante des lundis en couleurs

“J’adore qu’on on me mette du vernis. Ça change. C’est plus gai ! “

 

Fatima, participante des moments bien-être

“Ik houd ervan dingen te ontwerpen en nieuwe technieken te leren. Wat ik zo leuk vind, is dat we zelf juwelen kunnen ontwerpen voor alle gelegenheden.”

 

Betty, deelneemster aan de maandagen in kleuren

“Je ontmoet er vrienden en het is een plezier om lekkere gerechten met hen te delen.”

 

Dominique, deelnemer aan de kookworkshop

“We worden goed ontvangen in de digitale workshop. Ik vind het ook fijn om dingen te ontdekken die ik nog niet kende. Zo heb ik WhatsApp leren gebruiken. Daarmee kan ik gratis foto’s verzenden en informatie uitwisselen.”

 

Marie V., deelneemster aan de digitale workshop

“Ik mis nooit de maaltijden op dinsdag. Het is telkens weer een feest!”

 

Eric, deelnemer aan de kookworkshop

“Ongelooflijk wat we allemaal kunnen! De animatrices hebben zoveel ideeën! Ik leerde zelfs verf voor stoffen te maken met kurkuma.”

 

Josiane, deelneemster aan de maandagen in kleuren

“Mijn lichaam doet soms pijn. Ik kom graag naar de wellnessworkshop. Ik houd ervan verzorgd te worden. Hartelijk dank!”

 

Mama Hélène, deelneemster aan de wellnessmomenten

“Ik heb gevraagd om rechtover mij paprika’s en tomaten te planten. Ik wilde alleen eetbare gewassen die ik in mijn bereidingen zou kunnen gebruiken.”

 

Mama Mfuambi, deelneemster aan de workshops tuinieren

“Ik wacht vol ongeduld op de schilderworkshop. Ik heb ontdekt dat ik talent heb. Ik had alleen nog een duwtje in de rug nodig om erin te vliegen. We hebben heel wat mooie schilderijen gemaakt bij Biloba. Op woensdag kunnen we tonen wat er in ons zit.“

 

Monia, deelneemster aan de schilderworkshops

“Ik heb de indruk dat mijn basiswoordenschat in het Engels ergens diep in mijn hoofd verborgen zit. Door deze cursus te volgen, kan ik mijn geheugen opfrissen.”

 

Françoise, deelneemster aan de workshops Engels

“Ik kan een naaimachine gebruiken. Je hoeft daarvoor geen vrouw te zijn. Ik kan zelf mijn kleren herstellen.”

 

Ahmed, deelnemer aan de naaiateliers

Onze uitstappen en eenmalige activiteiten

“Wanneer de kinderen er zijn, dan ik ook! Ze moeten het me geen twee keer zeggen. Het is hartverwarmend om ze te zien en met ze te spelen. Ze doen me al mijn problemen vergeten.”

 

Ahmed T. over de intergenerationele ontmoetingen

“Toen we naar het treinmuseum gingen, nam ik de rondleiding op mij. Ik weet een en ander over de spoorweggeschiedenis van Brussel en vooral over klokken. Ik ben een verwoed verzamelaar. De groep bleef me maar vragen stellen. Ik vond het fijn dat ik mijn passie kon delen. Ik zou er zo opnieuw aan beginnen.”

 

Georges over de culturele uitstappen

“Wandelingen zijn belangrijk om fit te blijven. Ik doe altijd alles te voet.”

 

Mustapha over de wandelingen in het park

“De tuktuk is geweldig! De laatste keer scheen de zon volop. Ik voelde me net een koningin”

 

Sophia over de uitstappen met een tuktuk

“De uitstappen doen ons deugd. Ze houden ons fit en brengen afwisseling. We maken plezier en ontdekken nieuwe plaatsen.”

 

Fatma over de culturele uitstappen

“De kinderen zijn fantastisch! Ze herinneren ons aan onze onschuld en zijn niet bang van senioren. Van hen hebben we veel liefde gekregen.”

 

Hanane over de intergenerationele ontmoetingen

“Wanneer de kinderen er zijn, dan ik ook! Ze moeten het me geen twee keer zeggen. Het is hartverwarmend om ze te zien en met ze te spelen. Ze doen me al mijn problemen vergeten.”

 

Ahmed T. over de intergenerationele ontmoetingen

De deelnemers aan onze activiteiten

in cijfers

senioren

vrouwen

mannen

culturele achtergronden

inwoners van de wijk

bewoners van Biloba