Select Page

TUKTUK

Brabant

Tuktuk Brabant is een charmant en ongewoon sociale-cohesieproject in de Brabantwijk. Tuktuk Brabant biedt wijkbewoners van alle leeftijden tochtjes in een tuktuk aan. Zo kunnen deze mensen hun wijk en haar omgeving vanuit een nieuwe en poëtische invalshoek verkennen en tegelijk zelf de hele buurt verrassen. Bovendien geven deze ritten de bestuurders (studenten en inwoners van de wijk) en passagiers de kans om elkaar te leren kennen.

.

Initiatief van 3 verenigingen uit de Brabantwijk.

Het idee achter dit project, dat in 2020 het licht zag in de post-covidcontext, is dat de tuktuk ontmoetingen in de wijk bevordert, zichtbaarheid geeft aan de bevolkingsgroepen die er leven en de inwoners met trots vervult.

Het is een uniek project, zowel door de transversale benadering van de wijk als door de samenwerking tussen drie vzw’s in het kader van een langlopend wijkproject.

Het TUKTUK-project heeft meerdere doelstellingen

"

middel om ontmoetingen te bevorderen in de wijk

De Tuktuk bevordert ontmoetingen tussen bevolkingsgroepen die anders weinig redenen hebben om elkaar te leren kennen. Andere vzw’s of wijkprojecten kunnen partner van het project worden, om de hele wijk vooruit te helpen en ze op een vrolijke manier nieuwe impulsen te geven.

"

instrument voor sociale cohesie

Dit project werd ingediend in samenwerking met twee andere vzw’s (De Schakel en Wijklokaal) die in de Dupontstraat zijn gevestigd. Het is dan ook gericht op een publiek uit verschillende leeftijdsklassen en met diverse culturele of sociale achtergronden.

"

een voorwerp van trots voor de wijk

Dit zachte en ludieke vervoermiddel stelt senioren in staat hun zelfvertrouwen te herwinnen en opnieuw een plaats in de openbare ruimte in te nemen. Deze nooit geziene activiteit doet niet alleen de passagiers glimlachen, maar ook de omstanders die hen zien voorbijrijden.

“Voor de derde leeftijd is dit fantastisch, het is een aangenaam vervoermiddel en vooral een waarvan we niet moe worden.”

 

Marie-Odile

“De bestuurder reed met mij door het park achter Turn en Taxis.  Het is een historische plaats die ik heel goed heb gekend, en ik vond het geweldig om te zien hoe ze sindsdien is veranderd.”

 

Gaston

“Ik wilde het kanaal zien. Het kanaal is voor mij bijna de zee.”

 

Octave

“De tuktuk laat een andere kant van Brussel zien. Je ontdekt mooie plekjes die je nog niet kende en die soms niet bereikbaar zijn met de bus of de auto.”

 

Monia

“We zijn op plaatsen geweest waar ik vroeger heb gewoond. Ik vond het fijn om daar terug te komen.”

 

hanane

Tuktuk Brabant wordt gefinancierd in het kader van het Stadsvernieuwingscontract (SVC)
ter ondersteuning van kwetsbare bevolkingsgroepen

Met de steun van