Select Page

Woonproject

15 sociale woningen

voor senioren

Biloba bestaat uit 15 appartementen met een kamer, een salon, een keuken en een badkamer met een toilet. De gemeenschappelijke ruimten (washok, gemeenschappelijke keuken, stilte- en bezinningsruimte en sportzaal) bevinden zich verspreid rond het binnenplein, waar trots een Ginkgo biloba oprijst. Deze boom is het symbool van volharding, vitaliteit en een lang leven.

Voor

senioren

  • die zelfstandig leven
  • in hun wijk
  • in een huis dat is aangepast aan hun behoeften
  • met een bewonersgemeenschap
  • in een geest van solidariteit

Open activiteiten

Het leven van de bewoners is niet alleen geopend naar de wijk (deelname van de senioren aan het lokale verenigingsleven), maar staat ook open voor de wijk door de activiteit van het dagcentrum, dat met de leefomgeving is geïntegreerd. Het centrum biedt de bewoners een levende, vrolijke ontmoetingsplaats.

Luisteren naar de behoeften

Om de sociale samenhang te bevorderen, worden tweemaandelijkse vergaderingen georganiseerd met een medewerkster van Wijkmaatschappelijk werk (SSQ 1030 WMW): de bewoners worden uitgenodigd om feedback te geven over het samenleven. In de marge van die collectieve vergaderingen worden ook individuele sociale permanenties aangeboden. Die kunnen het gevoel van onmacht wegnemen dat senioren soms ervaren, en hun participatie bevorderen.

Toetreden tot een gemeenschap

De bewoners en de deelnemers aan het dagcentrum ervaren Biloba als een familie: een geruststellende, inspirerende en zorgzame omgeving. Er worden spontaan vriendschaps- en solidariteitsbanden gesmeed. “Ze genieten er duidelijk van dat ze samen zijn, nuttig zijn voor anderen en hun leven zelf in handen hebben. Het maakt ze trots en stimuleert ze.

Het project van de solidaire woongemeenschap is ontstaan uit een vaststelling: er is nooit voorzien in de behoeften van senioren, vaak migranten, die al meer dan 30 of 40 jaar in de wijk wonen.

Biloba beoogt een dynamische participatie van de senioren, hun familie en hun omgeving en heeft als doel de algemene levenskwaliteit en de kwaliteit van het wonen voor senioren te verhogen, zodat zij zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Het leven in deze woongemeenschap speelt zich af rond stevig ingewortelde waarden: zelfstandigheid, vrijheid, respect, zorgzaamheid en solidariteit. Die waarden worden uitdrukkelijk vermeld in het charter dat is opgesteld en goedgekeurd door de bewoners.

Onze autonome en solidaire appartementen

in cijfers

senioren

vrouwen

mannen

gemiddelde leeftijd

woning voor PBM

“À Biloba, on vit vraiment en famille. On ne peut pas l’imaginer. Il faut le vivre pour le croire ! 

 

Mama M. Fuambi, habitante de la maison Biloba

Je suis bien ici. Il y a de l’animation. On mange souvent ensemble le midi avec d’autres habitants

 

Anoushka, habitante de la maison biloba

Je suis contente d’avoir reçu un logement à Biloba parce qu’il y a la vie communautaire. Il y a de l’espoir parce qu’on s’entraide. On n’est pas seul ! On vit comme une famille avec ses hauts et ses bas et on veille les uns sur les autres quoi qu’il arrive. ”

 

Thérésa, habitante de la maison biloba

J’ai eu de la chance de trouver Biloba. J’ai un bel appartement. Je suis très content.

 

Mustafa, habitant de la maison Biloba

La chose qui m’intéresse le plus, c’est de voir les gens heureux ! .

 

Gaston, bénévole de la maison Biloba

ze vertellen het verhaal van Biloba (2023)

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Biloba te gaan wonen ?
3 bewoners vertellen over hun ervaring met het wonen bij Biloba Huis.

Rosa vertelt het verhaal van Biloba

Korte film van Quel Toit pour Demain uit 2016